BIOGRAFIE JAAP BLONK

Jaap Blonk (geboren in 1953 in Woerden) is componist, performer en dichter.
Hij studeerde wiskunde en muziekwetenschap aan de universiteit, maar voltooide die studies niet.
In de loop van de 70er jaren ging hij saxofoon spelen en componeren.
Rond zijn 30e ontdekte hij zijn mogelijkheden als stem-performer, eerst bij de voordracht van poëzie en daarna in improvisaties en zijn eigen stukken. Bijna twintig jaar was de stem zijn voornaamste middel voor het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe klanken.
Vanaf 2000 is Blonk met elektronica gaan werken, eerst op basis van samples van zijn eigen stem, daarna ook met de pure synthese van geluid.
In 2006 heeft hij een sabbatical genomen en een jaar niet opgetreden. Vanuit een hernieuwd enthousiasme voor de wiskunde is hij een onderzoek begonnen naar de mogelijkheden van algoritmische compositie voor het creëren van muziek, visuele animatie en poëzie.

Als vocalist is Jaap Blonk uniek door zijn uitstraling op het podium en zijn vrijmoedigheid in improvisaties, gepaard aan een scherp besef van structuur. Optredens brachten hem naar alle continenten. Het gebruik van live-elektronica heeft zijn concerten een belangrijke extra dimensie gegeven.

Naast zijn solo's werkte hij samen met vele musici in de hedendaagse en geïmproviseerde muziek, zoals Maja Ratkje, Mats Gustafsson, Michiel Braam, Cor Fuhler, The Ex, het Nederlands Blazers Ensemble en de Ebony Band. De Duitse componiste Carola Bauckholt schreef enkele stukken voor hem, waaronder een werk voor stem en orkest. Een opdracht voor een solostuk kwam van de Donaueschinger Musiktage 2002. Vanuit het Ars Electronica Festival in Linz begon hij een samenwerking met visueel computerkunstenaar Golan Levin.

Blonk werkte regelmatig voor radio en televisie en maakte enkele hoorspelen.
Hij maakt ook versies van zijn partituren op groter formaat voor tentoonstellingen.

De belangrijkste groepen die hij oprichtte en leidde waren Splinks (moderne jazz, 1983-1999) en BRAAXTAAL (experimentele pop, 1987-2005). Hij heeft ook een eigen platenlabel, Kontrans, waarop tot dusver 22 titels zijn verschenen. Andere opnames van Blonk verschenen op Staalplaat, LopLop, Basta, VICTO, Monotype, Plant Migration Records, Elegua Records en Scumbag Relations.
Een verzameleditie van zijn 'Nederlandse' klankpoëzie kwam in Augustus 2013 uit als een boek met 2 cd's, bij de Vlaamse uitgeverij Het Balanseer.